"Dream Theater"

Started by kuiperik, October 3, 2012, 20:42:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

kuiperik

Sinds de laatste jaren is de situatie hier een stuk veranderd. 2 jaar geleden hebben we ons huis  verkocht met het plan een nieuwe woning te gaan bouwen. Dit was dus ook meteen afscheid van onze movie room : http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=44290.0.

Om de tijd te overbruggen hebben we dan ook een jaar in een woonunit bij de nieuwbouw woning gewoond. Die tijd helaas weinig kunnen genieten van de muziek, maar natuurlijk wel volop van de bouw van een nieuwe woning. Inmiddels zijn we volop met de tuin bezig, echter nu het wat slechter weer is, hierbij de mogelijkheid om een nieuw topic te starten. Heb via het forum veel ideeen gevonden en wil hierbij dan ook graag weer mijn bijdrage doen, misschien dat iemand anders er nog wat van op kan steken.

Een nieuwe woning geeft natuurlijk meteen de mogelijkheid om een luisterruimte te bouwen waarin meteen een aantal ideeen verwerkt zijn. Aantal punten die ik graag terug zag in de nieuwe ruimte waren:
- goede akoestiek
- voldoende demping
- mogelijkheid speakers en luisterplek symmetrisch op te stellen
- vrije wand voor ophangen projectiescherm
- goede opstelmogelijkheden front speakers
- verduisteringsmogelijkheden

Om bovenstaande zaken zo goed mogelijk uit te voeren heb ik geluk dat mijn vriendin hier weinig moeite mee heeft, zolang het maar een leefruimte blijft en alles zoveel mogelijk weggewerkt wordt. Zie het ook wel als een uitdaging om zo goed mogelijke resultaten te verkrijgen zonder dat je het idee hebt om in een studio te zitten.

Ondanks dat we in het vorige huis wel wat geexperimenteerd hebben met de akoestiek, hebben we op sommige gebieden toch de hulp van Toine van Soundscapes ingeroepen. Met zijn achtergrond gaf het ons toch wat meer vertrouwen om bepaalde zaken goed op te pakken. Als eerste zijn we begonnen met het optimaliseren van de afmetingen en aan de hand van deze gegevens zijn de afmetingen van de luisterkamer bepaald.

Om goede mogelijkheden te krijgen met de plaatsing van speakers en een projectiescherm zijn we daarna met de toegangsdeur(en) naar andere ruimtes aan de gang gegaan. Heb hier eerder al tijdens bezoek aan een mede forumlid goede ideeen opgedaan. Hierop hebben we een vrije projectiewand verkregen en tevens ervoor kunnen zorgen dat er niet tussen speakers een looppad wordt gecreeerd. Dit met de mogelijkheid om de speakers ook nog redelijk van de muur te kunnen plaatsen. Als toegang hebben we uiteindelijk gekozen voor een dubbele schuifdeur naar de naastliggende keuken. Deze toegang ligt aan de zijkant van de ruimte.

Om een goede basis voor de akoestiek te leggen zijn we gestart om alles zoveel mogelijk symmetrisch op te bouwen. Dit om een goed stereobeeld te verkrijgen. In praktijk valt het aanhouden van symmetrie toch nog tegen, aangezien je toch nog ramen in huis wil en deze meestal maar aan 1 kant zitten ;-). Wel hebben we nu de mogelijkheid om de speakers aan beide zijden even ver van de wanden te zetten, idem voor de luisterplek.

Over de demping hebben we vrij lang gedacht gehad. Aangezien we een landelijke stijl huis hebben leek het ons leuk om er een balken plafond in te verwerken. Met de afmetingen van de ruimte hebben we hier al rekening mee gehouden, door een redelijk hoog plafond te kiezen, zodat we het balkenplafond wat verlaagd kunnen monteren. Dit geeft meteen wat extra diepte, zodat er al redelijk wat demping naar de laagweergave wordt verkregen. Tussen de balken hebben we akoestische platen van Ecophon geplaatst. Later is hier gedeeltelijk nog 10cm extra demping middels steenwol op gelegd.

Voor de verduistering hebben we een aantal zaken ingericht. Om te beginnen hebben we de wanden laten voorzien van kasteelstuc en deze van een lichtbruin/grijze kleur voorzien. Om de terugkaatsing van het licht van de projector middels het plafond te beperken hebben we een plafond plaat gekozen die maar een minimum aan licht weerkaatst. Daarnaast zijn de gordijnen voorzien van voering en zit er geen glas in de schuifdeuren. Ook overdag is het dus perfect donker te krijgen. Daarnaast is dit ook prettig omdat je er in de zomer goed de zon mee buiten kunt houden.

Inmiddels hebben we de ruimte al wel in gebruik, maar moeten er nog een aantal zaken afgerond worden. We willen namelijk nog wat kasten maken voor het wegwerken apparatuur, er ligt nog een projectiescherm en projector te wachten om gemonteerd te worden en het is de bedoeling om de laagweergave middels sub(s), PEQ en eventueel extra demping te optimaliseren.

Aangezien we erg blij zijn met het resultaat hebben we de ruimte vernoemd naar onze favoriete band "Dream Theater", wat ons meteen een toepasselijke naam lijkt..


Zal dit topic verder nog aanvullen met verschillende foto's die we gemaakt hebben tijdens en na de bouw en extra informatie.

Dream Theater in opbouw, zelfbouwspeakers: Scan Speak Event (TL), Hatt mkIII, Focal TL Sub en wat apparatuur om ze te laten zingen.

kuiperik

De layout van de ruimte is dus met name gericht op een vrije opstelling van front luidsprekers. Door de ingang aan de zijkant te houden blijft de "frontmuur" vrij van looppaden. Het is nu ook mogelijk om de speakers een meter van de muur te zetten, zonder ze om te lopen.

Tijdens de bouw zijn er voldoende loze leidingen geplaatst naar de diverse hoeken. Tevens is er een dikke "stofzuigerbuis' voorzien waardoor de projectorkabels naar het plafond achter de luisterplaats kan worden getrokken.

Achter de wand waar het projectiescherm komt te hangen zit de meterkast. Dit biedt dus nog de mogelijkheid om hier eventueel extra apparatuur zoals bijv een htpc of eindversterking te plaatsen. Vanuit de meterkast lopen ook de loze leidingen naar de hoeken van de ruimte.

Dream Theater in opbouw, zelfbouwspeakers: Scan Speak Event (TL), Hatt mkIII, Focal TL Sub en wat apparatuur om ze te laten zingen.

kuiperik

Nadat de ruwbouw gereed was hebben we het balkenplafond kunnen monteren. Hier bovenop komen later de plafond platen te liggen. De balken liggen op 57cm uit elkaar, dus daar passen precies platen op van 60cm breed. Boven de platen blijft dan nog een lege ruimte van ruim 10cm die nog opgevuld kan worden met steenwol.

Om het kromtrekken van de balken zoveel mogelijk te voorkomen, is er op 1/3 en 2/3 van de lengte nog een extra versteviging voor zien naar het betondek. We willen namelijk niet dat de platen er straks tussen uit vallen als de balken straks wat gaan werken ;-)

Tevens zijn in de randlijsten meteen de bakken verwerkt waarin de gordijnen komen te hangen.

De zijde met het enkele raam is de wand achter de luisterplaats.
Dream Theater in opbouw, zelfbouwspeakers: Scan Speak Event (TL), Hatt mkIII, Focal TL Sub en wat apparatuur om ze te laten zingen.

sdtok

#3
Erg leuk om al de foto's zo snel achter elkaar te zien! Ben benieuwd wat we straks zullen zien ;D (of verstoor ik nu je lopende verhaal?  :angel: )

kuiperik

De wanden zijn voorzien van kasteelstuc. We hadden vooraf al wat voorbeeldstukjes bij de stucadoor bekeken, maar het blijft toch altijd een gok hoe dit in een hele ruimte uit gaat vallen. De stucadoor had er alle vertrouwen in dat dit goed ging passen en dus wij ook. Na het texen hebben we er diverse lagen waterverf over gezet, wat het geheel een mooie kleurstelling geeft. Wel grappig, soms heeft bezoek de grappen "wanneer komt de stucadoor om het af te werken". Wij zijn er in ieder geval erg tevreden mee.

Akoestisch gezien heeft het weer de voordelen dat dit geen superstrakke muur is, echter echte diffussie zal dit niet veel bieden.

Wat in deze fase wel opvalt is dat dankzij de harde materialen er wel redelijk veel echo/galm is, hopelijk wordt dit later met de plafondplaten en gordijnen stukken minder.
Dream Theater in opbouw, zelfbouwspeakers: Scan Speak Event (TL), Hatt mkIII, Focal TL Sub en wat apparatuur om ze te laten zingen.

kuiperik

Quote from: sdtok on October  3, 2012, 21:26:53
Erg leuk om al de foto's zo snel achter elkaar te zien! Ben benieuwd wat we straks zullen zien ;D (of verstoor ik nu je lopende verhaal?  :angel: )

Geen probleem, begint ook al een aardig verhaal te worden zie ik zo. Daarnaast ga ik dit vanavond ook niet meer af krijgen  :P
Dream Theater in opbouw, zelfbouwspeakers: Scan Speak Event (TL), Hatt mkIII, Focal TL Sub en wat apparatuur om ze te laten zingen.

MegaJ

Mooi verhaal, ben benieuwd naar 't vervolg!
Pre Marantz Cinema 70S || EV Rotel RMB-1585 || Fronts B&W 683 S2 || Center B&W HTM6 S2 || Sub BK XXLS400 + Auralex SubDude || Rears B&W DM601 S2 || Bronnen PS5 / DIY NAS/htpc combi / Apple TV 4K

kuiperik

Het texen van de muren was ook nog een uitdaging, maar volgens mij is dit vaak zou met het uitzoeken van de goede kleur.  ;D

Nadat we er een laag tex op hadden zitten, blijken de muren paars/brons-achtig te kleuren. Aangezien we ze nog moesten inwassen met een andere kleur hebben we hier een bruinachtige tint gekozen. Uiteindelijk resultaat is gelukkig wel goed geworden. Wel grappig dat je om zulk resultaat te bereiken gewoon ruwweg de muren in moet wassen, ipv heel precies proberen alles geraakt te krijgen.

Kleuren zullen niet helemaal duidelijk overkomen, maar gaat in ieder geval richting een donkere tint. Rechtse gedeelte is ingewassen, linker alleen nog maar getext.
Dream Theater in opbouw, zelfbouwspeakers: Scan Speak Event (TL), Hatt mkIII, Focal TL Sub en wat apparatuur om ze te laten zingen.

kuiperik

Voor de vloer wilden we graag een houten eiken plankenvloer gebruiken. Om een goede stabiele ondergrond te verkrijgen hebben we er voor gekozen om hem niet zwevend te leggen, maar om hem op de betonnen ondervloer te verlijmen. Enige uitdaging die je daar nog mee hebt is de spikes onder de speakers, maar daar vinden we ook nog wel iets op. Weet wel dat het in het vorige huis met gebakken tegels stukken makkelijker was om je speakers even wat te verplaatsen.

Ga dat nu trouwens oplossen door er zolang een stuk tapijt met tegel erop onder te plaatsen. Hiermee zijn de speakers wel makkelijk te verschuiven om de optimale plaats te vinden. Enige is dat het er niet echt uit ziet, maar dat is ook maar tijdelijk.
Dream Theater in opbouw, zelfbouwspeakers: Scan Speak Event (TL), Hatt mkIII, Focal TL Sub en wat apparatuur om ze te laten zingen.

kuiperik

De "ingang" via de schuifdeuren.
Dream Theater in opbouw, zelfbouwspeakers: Scan Speak Event (TL), Hatt mkIII, Focal TL Sub en wat apparatuur om ze te laten zingen.

kuiperik

Quote from: MegaJ on October  3, 2012, 21:46:11
Mooi verhaal, ben benieuwd naar 't vervolg!

Dank je!  Wordt vervolgd......
Dream Theater in opbouw, zelfbouwspeakers: Scan Speak Event (TL), Hatt mkIII, Focal TL Sub en wat apparatuur om ze te laten zingen.

larzie

Mooie ruimte. Daar kun je ongetwijfeld een mooie ht ruimte van maken! Succes met je project.  :thumbs-up:
Stereo set: || Lyngdorf TDAI 2170 || Tannoy DC10T || JL Audio Fathom F112 || Nordost Flatline Gold mk2 || --- PC Set: || Denon AVR X1000 || Eltax Monitor III ||

Larzie HT

kuiperik

Tijd voor de plafondplaten.

We wilden graag platen die meteen op kleur waren en goed in het interieur pasten. Aan hand van een aantal voorbeelden hebben we de keuze gemaakt. Jammer genoeg zat er wel vrij veel levertijd op, dus hebben we een aantal maanden zonder plafondplaten gezeten en tegen het betondek aan zitten kijken. Tevens moesten we redelijk veel platen als minimale hoeveelheid afnemen, echter gelukkig kwamen met beide ruimtes aan voldoende meters.

De plafondplaten zijn ook voorzien van facetranden, dit was een tip van een vriend die ook plafonds maakt. Hiermee krijg je een mooiere aansluiting waar de platen tegen elkaar aan liggen. Ook minimale hoogteverschillen vallen hierdoor niet op.

In de situatie zonder de plafondplaten merkte je meteen dat er veel echo/nagalm in de ruimte aanwezig was. Door wat tijdelijke dunne gordijnen werd dit nog enigszins gedempt, maar als je er met een paar man zat te buurten, dan werd het al snel een "kippenhok". Deze ervaring hadden we ook al in het vorige huis, vandaar dat we nu ook persé meer demping op in de leefruimtes op de benedenverdieping wilden hebben. Naast de luisterruimte hebben we daar dus ook de keuken mee voorzien.

Na het plaatsen van het plafond merkte je ook onmiddellijk een gigantisch verschil. Zeker in het begin was dit wel erg wennen. Er was een enorme rust in de ruimte gekomen, je merkte dit direct als je binnen kwam. Ook met meerdere mensen in de ruimte is het nu veel rustiger om met elkaar een gesprek te voeren.

Voor wat betreft de weergave van muziek was het voor de plafondplaten al duidelijk dat dit wel een goede basis zou zijn. Er was wel redelijk wat eco, echter door de symmetrie heb je al vrij makkelijk een erg goed stereobeeld. Waar ik voorheen in de L-kamer gigantisch veel moeite heb moeten doen om het stereobeeld netjes in het midden te krijgen, is dit hier meteen goed voor elkaar.

Na het plaatsen van de plafondplaten is de weergave ook stukken vooruit gegaan. Is wel wennen, aangezien de weergave een stuk rustiger is geworden, zo zie je dat ook een minder goede omgeving op den duur wel went. Maar nu het plafond er eenmaal inzit is het echt wel goed geworden.
Dream Theater in opbouw, zelfbouwspeakers: Scan Speak Event (TL), Hatt mkIII, Focal TL Sub en wat apparatuur om ze te laten zingen.

kuiperik

Hieronder 2 metingen van de nagalmtijd in de luisterruimte. Eerste meting is gemaakt tijdens de situatie met dunne gordijnen, tweede meting van dezelfde situatie, echter dan mét plafondplaten. Zoals je ziet dempen de platen nog niet echt veel in de laagweergave, maar hiervoor kunnen we nog rockwool plaatsen.
Dream Theater in opbouw, zelfbouwspeakers: Scan Speak Event (TL), Hatt mkIII, Focal TL Sub en wat apparatuur om ze te laten zingen.

kuiperik

Merkwaardige aan de 2 metingen is dat het laag na de plafondplaten een iets langere naglamtijd heeft gekregen. Er heeft redelijk wat tijd tussen de metingen gezeten, dus waarschijnlijk is er iets in de aankleding van de ruimtes veranderd, of de plaatsing net iets aangepast geweest.
Dream Theater in opbouw, zelfbouwspeakers: Scan Speak Event (TL), Hatt mkIII, Focal TL Sub en wat apparatuur om ze te laten zingen.

kuiperik

Om wat extra demping in het laag te krijgen hebben we boven het plafond gedeeltelijk steenwol voorzien. Om het effect ervan te testen hebben zijn we gestart met 10 vierkante meter te plaatsen. Om het resultaat ervan zo groot mogelijk te houden is de steenwol voornamelijk aan de zijkanten geplaatst. Dit met het idee dat de laagweergave zich voornamelijk in de hoeken van de ruimte opbouwd.

Resultaat ervan is goed, zeker de wat hogere laagweergave lijkt hier een stuk extra demping mee verkregen te hebben. In het echte sublaag zal de werking niet echt veel gedaan hebben, hier zal je toch eerder met echte (dikke) basstraps moeten gaan werken.

Hieronder een meting van het effect na plaatsing van de extra steenwol. Ander verschil is dat in de tussenliggende periode ook de zware gedempte gordijnen zijn gehangen. Verwacht dat deze ook wel wat effect op de nagalmtijd hebben gehad.
Dream Theater in opbouw, zelfbouwspeakers: Scan Speak Event (TL), Hatt mkIII, Focal TL Sub en wat apparatuur om ze te laten zingen.

kuiperik

Hierbij een foto om een idee te krijgen hoe de opbouw van het plafond er nu uit is komen te zien. In totaal zit er boven de balken een 13cm ruimte. Hier gaat dan 2cm af voor de plaat en 10 cm voor de steenwol. Er zit in principe dus bijna geen loze ruimte meer boven de steenwol.
Dream Theater in opbouw, zelfbouwspeakers: Scan Speak Event (TL), Hatt mkIII, Focal TL Sub en wat apparatuur om ze te laten zingen.

kuiperik

Tijdens de diverse aanpassingen in demping is me wel opgevallen dat deze alleen uitwerkingen hebben op de nagalmtijd. Heb ook vergelijkingen gedaan met spl-metingen, echter hierop zie je nauwelijks verschillen ontstaan door het toevoegen van extra demping. In eerste instantie had ik hier ook verschillen verwacht, echter dit blijkt in praktijk dus niet zo te zijn. Ook op de pieken en dalen in de laagweergave zie je dus bijna geen verschillen hierdoor.

Om de laagweergave qua spl goed vlak te krijgen zal er dus toch uitgebreid getest moeten worden met plaatsing van de speakers, sub en luisterplek. Om hier wat extra achtergrond kennis voor op de doen heb ik daar het boek "Get Better Sound" van Jim Smith voor aangeschaft. Hij gaat redelijk uitgebreid in op de handelswijze om de beste opstelling te verkrijgen. Er zijn natuurlijk meer methodes hiervoor, maar is wel makkelijk om hiervoor een stuk "begeleiding" op papier te hebben, waar je ook later nog eens op terug kunt vallen, als er iets veranderd moet worden.

Zal niet verder ingaan op hoe de huidige opstelling is bereikt, mocht iemand details willen, dan laat maar even weten.

Uiteindelijke opstelling is dat de luisterplaats ongeveer 1 meter van de achterwand staat en de speakers ruim een meter de woonkamer in. De Subwoofer staat rechtsvoor in de kamer.

Resultaat van een spl meting ziet er als volgt uit.
Dream Theater in opbouw, zelfbouwspeakers: Scan Speak Event (TL), Hatt mkIII, Focal TL Sub en wat apparatuur om ze te laten zingen.

mijavere

Ben benieuwd hoe het gaat worden. Ziet er allemaal veelbelovend uit. Als je zo'n entree kan maken met zulke schuifdeuren, prachtig hoor.

Harry HT

Hi Kuiperik,

Mooie oplossing de platen samen met de balken te plaatsen. Top! :)

Ik lees dat een vrije opstelling van je fronts belangrijk voor je is, hoe groot ga je projecteren?
Heb je ook proefopstelling geprobeerd?
Succes met klussen, geniet ervan.

Gegroet,

Harry ht
De mooiste
HT & DVD links verzameld


Quote about Being There (1979) "Yes. In the garden, growth has it seasons. First comes spring and summer, but then we have fall and winter. And then we get spring and summer again."

Robbo

#20
Ik zou het zelf wat levendiger houden voor HT.   Maw een RT60 tussen de 0,35 en 0,4.    Een meting zegt niet alles, maar ziet er verder heel netjes uit.  Welopmerkelijk dat bepaalde frequenties een langere RT60 meten na toevoegen vd gordijnen.  Meetverschillen ?   Speel je hard genoeg?

Denk er ook aan dat verder aankleding, bijv bankstel, ook nog impact gaat hebben op de uiteindelijke meting.

kuiperik

Quote from: Harry HT on October  7, 2012, 09:09:14
Hi Kuiperik,

Mooie oplossing de platen samen met de balken te plaatsen. Top! :)

Dank je, we hebben een landelijke stijl huis, dus op deze manier wel goed met de rest kunnen integreren.

Quote
Ik lees dat een vrije opstelling van je fronts belangrijk voor je is, hoe groot ga je projecteren?
Heb je ook proefopstelling geprobeerd?
Succes met klussen, geniet ervan.

Gegroet,

Harry ht

We hebben reeds een tab tensioned scherm liggen van 214*120. Moet alleen nog een keer gemonteerd worden. Als over een tijd geen weer meer is om in de tuin bezig te zijn, dan gaan we binnen weer aan de slag.

Maar het scherm bepaald dus wel een stuk de plaatsing, in ieder geval dat de luidsprekers wel minstens zo ver uit elkaar moeten staan ;). Er is al wel met de opstelling getest, de breedte van de opstelling levert in ieder geval geen problemen op voor de plaatsing.
Dream Theater in opbouw, zelfbouwspeakers: Scan Speak Event (TL), Hatt mkIII, Focal TL Sub en wat apparatuur om ze te laten zingen.

kuiperik

Quote from: Robbo on October  7, 2012, 15:34:18
Ik zou het zelf wat levendiger houden voor HT.   Maw een RT60 tussen de 0,35 en 0,4.    Een meting zegt niet alles, maar ziet er verder heel netjes uit.  Welopmerkelijk dat bepaalde frequenties een langere RT60 meten na toevoegen vd gordijnen.  Meetverschillen ?   Speel je hard genoeg?

Denk er ook aan dat verder aankleding, bijv bankstel, ook nog impact gaat hebben op de uiteindelijke meting.

Voor stereo wordt idd wel een RT60 geadviseerd die jij nu aangeeft. Zelf heb ik geen idee hoeveel verschil er nu daadwerkelijk tussen deze waarde zit, echter in praktijk bevalt de huidige ruimte goed.

De verschillen tussen de metingen zullen waarschijnlijk meetverschillen zijn. Er is een redelijke tijdsperiode tussen de verschillende metingen geweest en waarschijnlijk zal er in die tijd best de bank iets verplaatst zijn geweest of de microfoon of volume net niet identiek zijn geweest. Wel is tijdens de metingen de inrichting redelijk compleet geweest. Bankstel en kasten stonden toen dus al in de ruimte.
Dream Theater in opbouw, zelfbouwspeakers: Scan Speak Event (TL), Hatt mkIII, Focal TL Sub en wat apparatuur om ze te laten zingen.

kuiperik

Uit diverse testen met plaatsing van de subwoofer zijn er verschillende mogelijkheden die goed lijken te werken.

Meerdere subs:
Ben op een idee gebracht nadat ik van Eric Desart wat informatie heb doorgenomen over nodes en antinodes. Door op deze manier de laagweergevers over de ruimte te verdelen is het mogelijk om op een manier zonder EQ een vrij vlakke laagresponse te verkrijgen. Heb hier kort mee getest en redelijke resultaten kunnen bereiken.

Enkele sub:
Andere manier is om met een enkele sub te spelen. Je bent dan al snel op een PEQ aangewezen, maar ook hiermee zijn goede resultaten te behalen. Hiervan is wel het nadeel dat de EQ met name is geoptimaliseerd op de luisterplek en er op andere plekken wel pieken en dalen ontstaan. Merk dit dan ook duidelijk in de aangrenzende keuken.

Voor de inrichting van de kamer ben ik nu aan het kijken wat de beste oplossing is. Mijn processor heeft gescheiden L/R Sub uitgangen, dus hiermee zou je al wel een stereo sub kunnen plaatsen. Nu heb ik hier geen ervaring mee, maar dit lijkt me zelf wel een mooie oplossing. Zou dan denken aan 2 gesloten subs van 50 tot 70 liter inhoud p/s. Aangezien ik dan nieuwe subversterking nodig zou hebben, zou ik waarschijnlijk kiezen voor geintegreerde dsp, zoals bijv een Crown en dan de XTi serie.

Ben bij deze dus ook wel benieuwd naar de ervaring van andere leden met het plaatsen van een L/R subwoofer opstelling. Iemand hier misschien ervaring mee of tips?
Dream Theater in opbouw, zelfbouwspeakers: Scan Speak Event (TL), Hatt mkIII, Focal TL Sub en wat apparatuur om ze te laten zingen.

kuiperik

Voor de surround speakers ben ik een keer tegen een mooie set PMC Wafer Inwall aangelopen. In eerste instantie hebben we tijdens de nieuwbouw al gekeken of het realistisch was om speakers in de muren in te bouwen, echter dit zou niet echt mooi passen in het interieur. De breedte van de PMC komt echter exact overeen met de balken in het plafond, wat ook een interessante optie is. Tevens zit hier al een net rooster voor wat goed kleurt bij de rest.

Door de speakers in het plafond te plaatsen blijft ook de ruimte op de vloer goed beschikbaar. Met name omdat er aan de achterkant een kast staat, zou het lastig worden om hier een goede opstelling te verkrijgen. Tevens passen de speakers nu mooi in het interieur en vallen eigenlijk niet meer op.

De zelfbouw monitor speakers die eerst werden gebruikt voor de surrounds zullen naar de sportkamer worden doorgeschoven, hebben we daar ook meteen wat beters staan.  ;D
Dream Theater in opbouw, zelfbouwspeakers: Scan Speak Event (TL), Hatt mkIII, Focal TL Sub en wat apparatuur om ze te laten zingen.